ສະບາຍດີຍິນດີຕ້ອນຮັບທຸກໆທ່ານເຂົ້າສູ່ເວັບໄຊ ເວັບນີ້ຈະພາທ່ານຮຽນຮູ້ໄປກັບເທັກໂນໂລຊີ ການຕິດຕໍ່ສື່ສານ ສາລະໜ້າຮູ້ ເຫດການຕ່າງໆ ບໍ່ວ່າທ່ານຈະຢູ່ໃສບ່ອນໃດຂອງໂລກ ກໍ່ສາມາດຕິດຕໍ່ສື່ສານຫາກັນໄດ້ ກັບໄອທີ ໂລກຂອງຄົນຍຸກໃໝ່ ຍຸກແຫ່ງການຕິດຕໍ່ສື່ສານ.

ກ່ຽວກັບຂໍ້ມູນນັກສືກສາສາຍໄອທີ IT.ປີ 2 ວິຊາ: ອິນເຕີເນັດ: ກຸ່ມ: https://khamchan123.blogspot.com, ສົນໃຈລົງໂຄສະນາຂອງທ່ານຕິດຕໍ່ໄດ້ທີ່, E-mail: khamchan9358@gmail.com ຫຼື ຕິດຕໍ່ໄດ້ທີ່ເບີ:020 9608573 , 1. ຊື່ ພຮະ ຄຳຈັນ ທຳມະວົງ ແມ່ນເປັນຜູ້ຄວບຄຸມທັງໝົດ ຮຽນຢູ່ ວິທະຍາໄລ ທອງສະບາ ບໍ່ແກ້ວ ສາຍ ໄອທີ ວ.ດ.ປ ເກີດ 2./4/.1998 ທີ່ ບ້ານ ນ້ຳເດື່ອ ເມືອງ ຫ້ວຍຊາຍ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ ປະຈຸບັນຢູ່ບ້ານ ປາກຮາວເໜືອ ເມືອງ ຫ້ວຍຊາຍ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ. ເບີໂທ 020 96085734 KhamChan Thammavong ,2.ຊື່ ທ້າວ ປານ ຂັນທະວົງ ແມ່ນເປັນທີ່ປືກສາ ຮຽນຢູ່ ວິທະຍາໄລ ທອງສະບາ ບໍ່ແກ້ວ ສາຍ ໄອທີ ວ.ດ.ປ ເກີດ 14./3/.1998 ທີ່ ບ້ານ ສົມສະນຸກ ເມືອງ ຜ້າອຸດົມ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ ປະຈຸບັນຢູ່ບ້ານ ຕິນທາດ ເມືອງ ຫ້ວຍຊາຍ ແຂວງບໍ່ແກ້ວ. ເບີໂທ 020 54264461 https://web.facebook.com/pan.khanthavong.9,3.ຊື່ ທ້າວ ໄຊຍະສິດ ວຸດສະວົງ ແມ່ນເປັນທີ່ປືກສາ ຮຽນຢູ່ ວິທະຍາໄລ ທອງສະບາ ບໍ່ແກ້ວ ສາຍ ໄອທີ ວ.ດ.ປ ເກີດ 8./8/.1997 ທີ່ ບ້ານ ບ້ານດານ ເມືອງ ຫ້ວຍຊາຍ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ ປະຈຸບັນຢູ່ບ້ານ ວຽງໃໝ່ ເມືອງ ຫ້ວຍຊາຍ ແຂວງ ບໍ່ແກ້ວ. ເບີໂທ 020 5443540 https://web.facebook.com/profile.php?id=100039162977905

/

วันพฤหัสบดีที่ 24 ตุลาคม พ.ศ. 2562

ຫວ້ານຫາງແຂ້ສະໝຸນໄພເທວະດາ


   ສະໝຸນໄພນານາປະໂຫຍດຫວ້ານຫາງແຂ້ ນອກຈາກຊ່ວຍຮັກສາແຜໄຟໄໝ້ ນ້ຳຮ້ອນລວກ ຜິວໜັງອັກເສບ ຄືຢ່າງທີ່ຮູ້ກັນແລ້ວ ຍັງມີໜຶ່ງສັບພະຄຸນທີ່ໜ້າສົນໃຈກໍຄື ຊ່ວຍຮັກສາອາການປວດຂໍ່ົໄດ້ ເພາະວ່າຫາງແຂ້ມີສານທີ່ມີຫຼິດຊ່ວຍໃຫ້ລຸດອາການອັກເສບ ແລະ ຊ່ວຍກະຕຸ້ນການສ້າງເນື້້ອໃໝ່ເຮັດອາການປວດຂໍ່ບັນເທົາລົງ.

   ວິທີກໍຄື ປອກເປືອກອອກ ແລະ ລ້າງຢາງອອກໃຫ້ໝົດ (ຖ້າບໍ່ໝົດອາດຈະເຮັດໃຫ້ເກີດອາຫານຄັນຄາຍໄດ້) ຮັບປະທານວຸ້ນໃສຂອງຫວ້ານຫາງແຂ້ສົດໆທຸກມຶ້ ມື້ລະ 2-3 ເທື່ອ, ເທື່ອລະ 1-2 ບ່ວງໃຫຍ່ ຈະເຮັດອາການປວດຂໍ່ບັນເທົາລົງພາຍໃນເວລາ 2 ເດືອນ.

ນຳສະເໜີໂດຍ: ແດນຈຳປາ
ອັດສະຈັນ​! ພຽງແຕ່ກິນໝາກແຄງ​ເປັນ​ປະຈຳ​ ກໍ​ມີ​ໂອ​ກາດ​ຫາຍ​ຈາກ​ 4 ໂລກຮ້າຍ​ນີ້​!!




"ໝາກ​ແຄງ​​" ຜັກ​ພື້ນ​ບ້ານ​ທີ່​ທຸກ​ຄົນ​ຕ່າງ​ຮູ້​ຈັກ​ດີ​ ເພາະ​ພົບ​ໄດ້​ໃນ​ອາຫານ​​ຫຼາຍ​ຊະນິດ​ ເຊັ່ນ​ ໃນ​ແກງ​ ໃນ​ຜັດ​ຫຼືກິນ​ກັບ​ນ້ຳ​ພິກ​ ແຕ່​ເຖິງ​ຈະ​ຄຸ້ນ​ເຄີຍ​ຫຼາຍຊ້ຳໃດ​ ກໍ​ຍັງມີ​ອີກ​ຫຼາຍ​ຄົົນທີ່​ບໍ່​ມັກລົດ​ຂົມ​ຂອງ​ໝາກ​ແຄງ​​ ແຕ່​ເຫັນ​ຂົມ​ໆ​ແບບ​ນີ້​ ຮູ້​ບໍ​ວ່າ​ "ໝາກ​ແຄງ​​" ປະໂຫຍດ​ຫຼວງຫຼາຍ​

ໂດຍ​ນັກ​ວິໄ​ຈ​ຂອງ​ຄະນະ​ເພ​ດ​ສາດ​ ໄດ້​ວິ​ໄຈເລື່ອງ​"ສັບພະຄຸນ​ວິ​ເສດ​ຂອງ​ໝາກ​ແຄງ​​" ແລະ​ພົບ​ວ່າ​ໝາກ​ແຄງ​​ມີ​ປະໂຫຍດ​ຫຼາຍ

ເນື່ອງ​ຈາກ​ມີ​ລິດ​ຊ່ວຍ​ຫຼຸດ​ອະ​ນຸ​ມູນ​ອິດສະຫລະ​ ຊ່ວຍ​ຫຼຸດ​ລະ​ດັບ​ນ້ຳ​ຕານ​ໃນ​ເລືອດ​ຂອງ​ຜູ້​ປ່ວຍ​ເບົາ​ຫວານ​ ມີ​ເສັ້ນ​ໃຍ​ທີ່​ຊ່ວຍ​ດູດ​ຊັບ​ໄຂ​ມັນ​ສ່ວນ​ເກີນ​ໄດ້​ດີ​ ເຮັດໃຫ້​ໝາກ​ແຄງ​​ສາມາດ​ປິ່ນປົວພະຍາດ​ທັງ​ 4 ໂລກນີ້​ໄດ້​​

1. ໂລກ​ເບົາ​ຫວານ​
ໝາກ​ແຄງ​​ມີ​ສານ​ "ເພກ​ຕິນ​" ທີ່​ຊ່ວຍ​ຄວບ​ຄຸມ​ລະ​ດັບ​ນ້ຳ​ຕານ​ໃນ​ຜູ້​ປ່ວຍ​ໂລກ​ເບົາ​ຫວານ​ ໂດຍ​ສານ​ນີ້​ຈະ​ມີ​ຫນ້າທີ່​ຊ່ວຍ​ເຄືອບ​ຜິວ​ໃນ​ລຳ​ໄສ້​ ເຮັດໃຫ້​ອາຫານ​ເຄື່ອນ​ຕົວ​ຜ່ານ​ລຳ​ໄສ້​ໄດ້​ຊ້າ​ ຈຶ່ງ​ຊ່ວຍ​ດູດ​ຊຶມ​ແປ້ງ​ແລະ​ນ້ຳ​ຕານ​ທີ່​ຍ່ອຍ​ແລ້ວ​ໄດ້​ຊ້າລົງ​ ເຮັດໃຫ້​ລະ​ດັບ​ຂອງ​ນ້ຳ​ຕານ​ໃນ​ເລືອດ​ຄົງ​ທີ່​

2. ໂລກ​ກະເພາະ​
ໝາກ​ແຄງ​​ຊ່ວຍ​ຮັກສາ​ແຜ​ໃນ​ກະເພາະ​ອາຫານ​ ໂດຍ​ມີ​ລິດ​ຕ້ານ​ການ​ເກີດ​ແຜໃນ​ກະເພາະ​ອາຫານ​ທີ່​ເກີດ​ຈາກ​ການ​ໃຊ້​ຢາ​ ທາດເຫຼົ້າແລະ​ຄວາມ​ຄຽດ​ໄດ້​

3. ໂລກ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​
ໝາກ​ແຄງ​​ມີ​ສານ​ຈຳ​ພວກ​ "ໄຟ​ໂຕ​ນິວ​ທຽນ​" ທີ່​ຈະ​ຊ່ວຍ​ຮ່າງກາຍ​ໃນ​ສະພາ​ວະ​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ ໃຫ້​ສາມາດ​ກັບ​ມາ​ເຮັດວຽກ​ໄດ້​ຢ່າງ​ປົກກະຕິ​

4. ໂລກ​ໄຂ​ມັນ​ອຸດ​ຕັນ​ໃນ​ເສັ້ນ​ເລືອດ​
ໝາກ​ແຄງ​​ມີກຸ່ມ​ສານ​ "ທໍ​ໂວ​ໄຊ​"  ຊຶ່ງ​ຊ່ວຍ​ຫຼຸດ​ລະ​ດັບ​ຄຼໍ​ເລດ​ເຕີລໍໃນ​ກະ​ແສ​ເລືອດ​ໄດ້​ ແລະ​ກະຕຸ້ນ​ໃຫ້​ຕັບ​ນຳ​ຄຼໍ​ເລດ​ເຕີລໍໃນ​ເລືອດ​ໄປ​ໃຊ້​ໄດ້​ຫຼາຍ​ຂຶ້ນ​ ລວມ​ທັງ​ຢັບ​ຢັ້ງ​ການ​ດູດ​ຊຶມ​ກັບ​ຂອງ​ຄຼໍ​ເລດ​ເຕີລໍໃນ​ລຳ​ໄສ້​ດ້ວຍ​ ຈຶ່ງ​ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ໂລກ​ໄຂ​ມັນ​ອຸດ​ຕັນ​ໃນ​ເສັ້ນ​ເລືອດ​ໄດ້​ອີກ​ທາງ​ໜຶ່ງ​

ຜັກ​ພື້ນ​ບ້ານ​ທີ່​ຫາ​ກິນໄດ້​ທົ່ວ​ໄປ​ ແຕ່​ປະໂຫຍດ​ບໍ່​ທຳມະດາ​​ ຮູ້​ແບບ​ນີ້​ເທື່ອ​ໜ້າ​ກໍ​ຢ່າຖິ້ມ​ໝາກ​ແຄງ​​ເມັດ​ນ້ອຍ​ໆ​ ຖິ້ມ​ໄວ້​ຂ້າງ​ຈານ​ອີກ​ ຝືນ​ໃຈ​ກິນ ທ່ອງ​ໄວ້​ເພື່ອ​ສຸຂະພາບ​

ຂອງໃຈຂຊ້ມິນຈາກ:  ມະນີລາດ ອອນໄລ
ຜັກ​ແພວ​ ສ​ະໝຸນ​ໄພພື້ນ​ບ້ານ​ ກິນ​ຊ່ວຍ​ຊະ​ລໍ​ໄວ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ຕໍ່​ຕ້ານ​ມະ​ເຮັງ​ ແລະ ອື່ນໆ​




ຜັກ​ແພວ​ ສ​ະໝຸນ​ໄພພື້ນ​ບ້ານ​ ກິນ​ຊ່ວຍ​ຊະ​ລໍ​ໄວ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ຕໍ່​ຕ້ານ​ມະ​ເຮັງ​ ແລະ ອື່ນໆ​

ຜັກ​ແພວ​ ຫຼື​ ຜັກ​ໄຜ່​ (Vietnamese Mint) ຊຶ່ງ​ເປັນ​ຊື່​ເອີ້ນ​ທາງ​ພາກ​ເໜືອ​ ຈັດ​ເປັນ​ສະ​ໝຸນ​ໄພພື້ນ​ບ້ານ​ທີ່​ມີ​ລຳ​ຕົ້ນ​ສີ​ແດງ​ຈົນ​ບາງເທື່ອ​ອາດ​ເອີ້ນວ່າ​ “ຜັກ​ແພວ​ແດງ​” ພືດ​ຊະນິດ​ນີ້​ມັກ​ຈະເລີນ​ເຕີບໃຫຍ່​ໄດ້​ດີ​ໃນ​ທີ່​ຊື້ນ​ ໂດຍ​ມັກ​ຂະຫຍາຍ​ພັນ​ດ້ວຍ​ວິທີ​ການ​ເພາະ​ເມັດ​ ສ່ວນ​ໃຫຍ່​ພົບ​ໄດ້​ທົ່ວ​ທຸກ​ພາກ​ຂອງ​ປະເທດ​ ເພາະ​ເກີດ​ໄດ້​ເອງ​ຕາມ​ທຳມະຊາດ​

ຄຸນຄ່າ​ທາງ​ໂພສະ​ນາ​ການ​ອຸດົມ​ໄປ​ດ້ວຍ​ວິ​ຕາ​ມິນ ​ແລະ ​ແຮ່ທາດ​ທີ່​ສຳ ຄັນ​ໃນ​ປະລິມານ​ທີ່​ສູງ​ຫຼາຍກວ່າ​ພືດ​ຜັກ​ຊະນິດ​ອື່ນ​ ບໍ່​ວ່າ​ຈະ​ເປັນ​ ວິ​ຕາ​ມິນ​ເອ​ ວິ​ຕາ​ມິນ​ຊີ​ ແຄລ​ຊຽມ​ ແລະ​ ທາດ​ເຫຼັກ​ ອີກ​ທັງ​ຍັງມີ​ສັບພະຄຸນທາງ​ຢາ​ທີ່​ຊ່ວຍ​ເພີ່ມ​ການ​ເຜົາ​ຜານ​ໄຂ​ມັນ​ໃນ​ເລືອດ​ ເໝາະ​ເປັນ​ຜັກ​ສະ​ໝຸນ​ໄພ​ຫຼຸດ​ຄວາມ​ຕຸ້ຍໄດ້​ໂດຍ​ບໍ່​ຂາດ​ສານ​ອາຫານ​ ສາມາດ​ຊ່ວຍ​ບຳ​ລຸງ​ແລະ​ຮັກສາ​ສາຍ​ຕາ​

ທັງ​ຍັງ​ຊ່ວຍ​ບຳ​ລຸງ​ກະດູກ​ ແລະ ​ແຂ້ວ​ໃຫ້​ແຂງ​ແຮງ​ ແລະ ​ທີ່​ສຳຄັນ​ນັ້ນ​ຈະ​ຊ່ວຍ​ໃນ​ການ​ຂັບ​ຖ່າຍ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ແກ້​ອາການ​ທ້ອງ​ຜູກ​ ນອກ​ຈາກ​ນີ້​ຍັງ​ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ມະ​ເຮັງ​ລຳ​ໄສ້​ໃຫຍ່​ ເພາະ​ເປັນ​ຜັກ​ທີ່​ມີ​ໄຟ​ເບີ​​ສູງ​ເຖິງ​ 9.7 ກຣາມ​ ຊຶ່ງ​ຈັດ​ຢູ່ໃນ​ຜັກ​ທີ່​ມີ​ເສັ້ນ​ໃຍອາຫານ​ຫຼາຍ​ທີ່ສຸດ​ 10 ອັນ​ດັບ​ຂອງ​ຜັກ​ພື້ນ​ບ້ານ​​

ຊື່​ສ​ະໝຸນ​ໄພ​ : ຜັກ​ແພວ​

ຊື່​ເອີ້ນ​ອື່ນ​ໆ​ : ຜັກ​ແພວ​, ຜັກ​ໄຜ່​, ຜັກ​ແຈວ​, ພິກ​ບ້າ​, ພິກ​ມ້າ​ (ພິກ​ມ່າ​), ຈັນ​ໂສມ​, ຈັນ​ແດງ​ ແລະ ​ຫອມ​ຈັນ​
ຊື່​ວິທະຍາ​ສາດ​ : Polygonum odoratum Lour.
ຊື່​ສາ​ມັນ​ : Vietnamese Coriander


ວົງ​ : POLYGONACEAE
ລັກສະນະ​ສ​ະໝຸນ​ໄພ : ຜັກ​ແພວ​ເປັນ​ພືດ​ລົ້ມ​ລຸກ​ ມີ​ລຳ​ຕົ້ນ​ສູງ​ປະ​ມານ​ 30-35 ເຊນ​ຕິ​ແມັດ​ ລຳ​ຕົ້ນ​ຕັ້ງ​ກົງ​ມີ​ຂໍ້​ເປັນ​ໄລຍະ​ໆ​ ຕາມ​ຂໍ້​ມັກ​ມີ​ຮາກ​ງອກ​ອອກ​ມາ​ ຫຼື ​ລຳ​ຕົ້ນ​ເປັນ​ແບບ​ເລື້ອຍ​ໄປ​ຕາມ​ພື້ນ​ດິນ​ແລະ​ມີ​ຮາກ​ງອກ​ອອກ​ມາ​ຕາມ​ສ່ວນ​ທີ່​ສຳ​ຜັດ​ກັບ​ພື້ນ​ດິນ​ ໃບ​ເປັນ​ໃບ​ດຽວ​ ອອກ​ສະ​ລັບ​ ລັກສະນະ​ຂອງ​ໃບ​ເປັນ​ຮູບ​ຫອກ ​ຫຼື ​ຮູບ​ຫອກ​ແກມ​ຮູບ​ໄຂ່​ ໃບ​ມີ​ຂະໜາດ​ກວ້າງ​ປະ​ມານ​ 2.5-3 ເຊນ​ຕິ​ແມັດ​ ແລະ​ ຍາວ​ປະ​ມານ​ 5.5-8 ເຊນ​ຕິ​ແມັດ​ ປາຍ​ໃບ​ຫຼຽວ​ແຫຼມ​ຄ້າຍ​ໃບ​ໄຜ່​ ແຕ່​ບາງ​ກວ່າ​ ຂອບ​ໃບ​ລຽບ​ ກ້ານ​ໃບ​ສັ້ນ​ມີ​ຫູ​ໃບ​ລັກສະນະ​ຄ້າຍ​ປອກ​ຫຸ້ມ​ອ້ອມ​ລຳ​ຕົ້ນ​ຢູ່​ບໍລິເວນ​ເໜືອ​ຂໍ້​ຂອງ​ລຳ​ຕົ້ນ​ ດອກ​ອອກ​ເປັນ​ຊໍ່​ ຊໍ່ດ​ອກ​ມີດ​ອກ​ຍ່ອຍ​ຂະໜາດ​ນ້ອຍ​ສີ​ຂາວ​ນວນ​ຫຼື​ຊົມ​ພູ​ມ່ວງ​ ໜ່ວຍມີ​ຂະໜາດ​ນ້ອຍ​​

ສ່ວນ​ທີ່​ນຳ​ມາ​ໃຊ້​ປະໂຫຍດ​ : ຮາກ​, ໃບ​ ແລະ​ ດອກ​

ສັບ​ພະຄຸນທາງ​ຢາ​ :

ຮາກ​ ຊ່ວຍ​ບຳລຸງ​ປະສາດ​ ຊ່ວຍ​ຮັກສາ​ຫອບ​ຫືດ​ ຊ່ວຍ​ແກ້​ອາການ​ໄອ​ ຊ່ວຍ​ປິ່ນປົວພະຍາດ​ກະ ເພາະ​ອາຫານ​ ຊ່ວຍ​ແກ້​ອາການ​ປວດ​ເມື່ອຍ​ຕາມ​ຮ່າງກາຍ​ ຊ່ວຍ​ຮັກສາ​ອາການເຈັບ​ຂໍ້​ ເຈັບ​ກະດູກ​

ໃບ​ ຊ່ວຍ​ເສີມ​ສ້າງ​ພູ​ມ​ຕ້ານ​ທານ​ ຊ່ວຍ​ຊະ​ລໍ​ໄວ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ຕໍ່​ຕ້ານ​ມະ​ເຮັງ​ ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ພະ ຍາດ​ຫົວ​ໃຈ​ ຊ່ວຍກິນເຂົ້າແຊບ ຊ່ວຍ​ເຮັດໃຫ້​ເລືອດ​ລົມ​ໃນ​ຮ່າງກາຍ​ເດີນ​ສະ​ດວກ​ ປິ່ນປົວພະຍາດ​ຫວັດ​ ຊ່ວຍ​ໃນ​ການ​ຂັບ​ຖ່າຍ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ແກ້​ອາການ​ທ້ອງ​ຜູກ​ ແລະ ​ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ມະ​ເຮັງ​ລຳ​ໄສ້​ໃຫຍ່​ ແກ້ລົ​ມ​ ຂັບ​ລົມ​ໃນ​ກະເພາະ​ອາ ຫານ​ ແກ້​ທ້ອງ​ອືດ​ ທ້ອງ​ເຟີ້​ ແກ້​ທ້ອງ​ເສຍ​ ແກ້​ອາການ​ເຈັບ​ທ້ອງ​ ຮັກສາ​ລີດ​ສີດ​ວງ​ ປິ່ນ ປົວພະຍາດ​ຕັບ​ແຂງ​ ຫຼຸດ​ອາການ​ອັກ​ເສບ​ ແກ້​ຕຸ່ມ​ຄັນ​ ຜົດ​ຜື່ນ​ຄັນ​ຈາກ​ເຊື້ອລາ​ ເປັນ​ກາກ​ເກື້ອນ ບຳ​ລຸງ​ເລືອດ​ລົມ​ຂອງ​ຜູ້ຍິງ

ດອກ​ ຊ່ວຍ​ຂັບ​ເຫງື່ອ​ ປິ່ນປົວພະຍາດ​ປອດ​
ວິທີ​ການ​ໃຊ້​ :
ຊ່ວຍ​ບຳລຸງ​ປະສາດ​ ຊ່ວຍ​ຮັກສາ​ຫອບ​ຫືດ​ ຊ່ວຍ​ແກ້​ອາການ​ໄອ​ ຊ່ວຍ​ປິ່ນປົວພະຍາດ​ກະເພາະ​ອາ ຫານ​ ຊ່ວຍ​ແກ້​ອາການ​ປວດ​ເມື່ອຍ​ຕາມ​ຮ່າງກາຍ​ ຊ່ວຍ​ຮັກສາ​ອາການ​ເຈັບຂໍ້​ ເຈັບ​ກະດູກ​ ນຳ​ຮາກ​ມາ​ຕົ້ມ​ກັບ​ນ້ຳ​ ດື່ມ​ກິນ

ຊ່ວຍ​ເສີມ​ສ້າງ​ພູ​ມ​ຕ້ານ​ທານ​ ຊ່ວຍ​ຊະ​ລໍ​ໄວ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ຕໍ່​ຕ້ານ​ມະ​ເຮັງ​ ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ພະຍາດ​ຫົວ​ໃຈ​ ຊ່ວຍ​ໃຫ້ກິນ​ເຂົ້າແຊບ​ ຊ່ວຍ​ເຮັດໃຫ້​ເລືອດ​ລົມ​ໃນ​ຮ່າງກາຍ​ເດີນ​ສະ​ດວກ​ ປິ່ນປົວພະຍາດ​ຫວັດ​ ຊ່ວຍ​ໃນ​ການ​ຂັບ​ຖ່າຍ​ ປ້ອງ​ກັນ​ແລະ​ແກ້​ອາການ​ທ້ອງ​ຜູກ​ ແລະ ​ຊ່ວຍ​ປ້ອງ​ກັນ​ມະ​ເຮັງ​ລຳ​ໄສ້​ໃຫຍ່​ ແກ້ລົມ​ ຂັບ​ລົມ​ໃນ​ກະເພາະ​ອາຫານ​ ແກ້​ທ້ອງ​ອືດ​ ທ້ອງ​ເຟີ້​ ແກ້​ຖອກທ້ອງ ຖ່າຍ​ຂອງເສຍ(ຂີ້)ພິ​ການ​ ແກ້​ອາການ​ເຈັບ​ທ້ອງ​ ຮັກສາ​ລິດ​ສີດ​ວງ ປິ່ນປົວພະຍາດ​ຕັບ​ແຂງ​ ຫຼຸດ​ອາການ​ອັກ​ເສບ​ ແກ້​ຕຸ່ມ​ຄັນ​ ຜົດ​ຜື່ນ​ຄັນ​ຈາກ​ເຊື້ອ​ລາ​ ເປັນ​ກາກ​ເກື້ອນ​ ບຳລຸງ​ເລືອດ​ລົມ​ຂອງຜູ້ຍິງ ນຳ​ໃບ​ມາ​ຕົ້ມ​ກັບ​ນ້ຳ​ ດື່ມ​ກິນ ຫຼື​ ກິນ​ສົດ​ໆ​

ຊ່ວຍ​ຂັບ​ເຫງື່ອ​ ປິ່ນປົວພະຍາດ​ປອດ​ ນຳ​ດອກ​ມາ​ຕົ້ມ​ກັບ​ນ້ຳ​ ດື່ມ​ກິນ​
ຖິ່ນ​ກຳ​ເນີດ​ : ຜັກ​ແພວ​ ເປັນ​ພືດ​ທີ່​ມີ​ຖິ່ນ​ກຳ​ເນີດ​ໃນ​ແຖບ​ເອ​ເຊຍ​ຕາເວັນ​ອອກ​ສຽງ​ໃຕ້​

ຂອບໃຈຂໍ້ມູນຈາກ: ມະນີລາດ ອອນໄລ

ຊາໃບມ້ອນ ຂອງດີໃກ້ໂຕ


ການດື່ມຊາສະໝຸນໄພຖືເປັນວິທີດູແລສຸຂະພາບງ່າຍໆອີກຮູບແບບໜຶ່ງ ປັດຈຸບັນຊາແມ່ນມີຫຼາຍປະເພດທີ່ຫາຊື້ໄດ້ງ່າຍຕາມທ້ອງຕະຫຼາດທົ່ວໄປ ສ່ວນໃຫຍ່ເປັນສະໝຸນໄພທຳມະຊາດທີ່ຖືແປຮູບມາໃຫ້ກາຍເປັນຊາ ຢ່າງເຊັ່ນຊາໃບມ້ອນ ສະໝຸນໄພໃກ້ໂຕທີ່ມີຄຸນຄ່າໂດຍບໍ່ຈຳເປັນຕ້ອງໄປສັນຫາສະໝຸນໄພນຳເຂົ້າຈາກຕ່າງປະເທດ.

ຄຸນປະໂຫຍດຂອງຊາໃບມ້ອນມີຄື
1. ເປັນສະໝຸນໄພຂັບເຫື່ອ
2. ໃບມ້ອນເປັນຢາເຢັນອອກລິດຕໍ່ປອດ, ຕັບ ແລະກະເພາະອາຫານ
3. ໃຊ້ເປັນຢາແກ້ໄອໄດ້, ເຮັດໃຫ້ຊຸ່ມຄໍ, ແກ້ອາການເຈັບຄໍ, ລະຄາຍຄໍ
4. ຍອດຂອງໃບມ້ອນມີສັບພະຄຸນຕໍ່ເສັ້ໜປະສາດຕາ, ເຮັດໃຫ້ຕາແຈ້ງໃສ
5. ດ້ວຍຄວາມທີ່ໃບມ້ອນມີລິດເຢັນສາມາດເຮັດໃຫ້ເລືອດເຢັນ
6. ໃບມ້ອນມີສັບພະຄຸນຊັ້ນເລີດໃນການຫຼຸດໄຂມັນໃນເສັ້ນເລືອດ ແລະຊ່ວຍຫຼຸດລະດັບນ້ຳຕານໃນເມັດເລືອດໄດ້ດີ
7. ໃບມ້ອນມີສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະຊ່ວຍຢັບຢັ້ງການແກ່ເຖົ້າ, ເພີ່ມພູມຄຸ້ມກັນ ແລະຕ້ານເຊື້ອແບັກທີເຣຍຫຼາຍຊະນິດ.

ວິທີຊົງຊາໃບມ້ອນໃຫ້ໄດ້ຄຸນປະໂຫຍດຫຼາຍທີ່ສຸດ:
- ຊົງຊາດ້ວຍນ້ຳຮ້ອນທີ່ມີອຸນຫະພູມປະມານ 80-90ອົງສາ.
- ແຊ່ຊາຖິ້ມໄວ້ຢ່າງໜ້ອຍ 6 ນາທີແລ້ວຈິ່ງດື່ມຈະໄດ້ຄຸນຄ່າທາງໂພຊະນາການຫຼາຍທີ່ສຸດ.

ໂດຍ: ແມວດຳ





ຂີ້ຫູດ ສະໝຸນໄພ ທີ່ໃຫ້ປະໂຫຍດຢ່າງຫຼວງຫຼາຍ




ໝາກຂີ້ຫູດ (Kaffir lime), ເປັນພືດຕະກຸນໝາກນາວ ເຊິ່ງສະໝຸນໄພພື້ນເມືອງ ເຊິ່ງຜົນປະໂຫຍດຂອງຂີ້ຫູດແມ່ນການບໍາລຸງເສັ້ນຜົມ, ບັນເທົາຫິວນໍ້າ, ມີສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະລະ, ສ້າງພູມຕ້ານທານຮ່າງກາຍ, ຊ່ວຍຈະເລີນອາຫານ, ຊ່ວຍຜ່ອນຄາຍ, ປ້ອງກັນມະເລັງ, ແກ້ປວດເມື່ອຍ, ຊ່ວຍດັບກິ່ນຄາວອາຫານ, ຫຼຸດຄວາມດັນເລືອດຕໍ່າ.
ຕົ້ນໝາກຂີ້ຫູດ ພາສາອັງກິດເອີ້ນວ່າ Kaffir lime, ຊື່ວິທະຍາສາດ Citrus hystrix DC, ແມ່ນພືດຕະກຸນດຽວກັນກັບໝາກນາວ. ໝາກຂີ້ຫູດເປັນພືດສະໝູນໄພພື້ນເມືອງ ທີ່ນິຍົມນໍາມາປຸງແຕ່ງອາຫານ ເພື່ອກິ່ນຫອມ.
ຂີ້ຫູດ ຖືເປັນວັດຖຸດິບທີ່ສໍາຄັນສໍາລັບການເຮັດອາຫານປະເພດແກງ.
ນອກຈາກການເປັນສະໝຸນໄພທີ່ໃຊ້ໃນເຮືອນຄົວ ຍັງເປັນໄມ້ມົງຄຸນສັກສິດ ເຊື່ອກັນວ່າ ຈະເຮັດໃຫ້ຜູ້ຢູ່ອາໄສມີຄວາມສຸກ. ຄຸນລັກສະນະຂອງຕົ້ນຂີ້ຫູດ ຕົ້ນຂີ້ຫູດ ເປັນໄມ້ຢືນຕົ້ນຂະໜາດນ້ອຍ ເຊິ່ງເປັນໄມ້ເນື້ອແຂງ. ຕາມລຳຕົ້ນ ແລະ ກິ່ງງ່າ ຈະມີໜາມແຫຼມ. ໃບຂີ້ຫູດມີ ມີສີຂຽວເຂັ້ມ ເປັນຮູບຊົງໄຂ່ ແລະ ພື້ນຜິວຂອງໃບກ້ຽງ, ໜາ, ມີກິ່ນຫອມອອກມາ. ດອກຂອງຂີ້ຫູດອອກເປັນຈຸກ ມີ 3 – 5 ດອກ.
ກີບດອກເປັນສີຂາວ, ເກສອນສີເຫຼືອງ, ມີກິ່ນຫອມ. ໝາກຂີ້ຫູດເປັນສີຂຽວ ລັກສະນະຄືກັບໝາກນາວແຕ່ວ່າຜິວໜັງຫຍາບ. ໝາກສຸກຈະເປັນສີເຫຼືອງ.
ການຂະຫຍາຍພັນຕົ້ນຂີ້ຫູດ ສາມາດເຮັດໄດ້ໂດຍການຕອນກິ່ງ, ການທາບກິ່ງ ຫຼື ການກ້າແກ່ນ ແລະອື່ນໆ. ຄຸນປະໂຫຍດຂອງຂີ້ຫູດ ສາມາດນຳໃຊ້ປະໂຫຍດຈາກຂີ້ຫູດໄດ້ທຸກພາກສ່ວນຈາກຮາກ, ໃບ, ໝາກ ລາຍລະອຽດດັ່ງຕໍ່ໄປນີ້:
ຮາກ: ສາມາດນຳໃຊ້ເພື່ອຮັກສາຝີ, ແກ້ອາການກະຫາຍນໍ້າ.
ໃບ: ສາມາດສະກັດນໍ້າມັນຫອມລະເຫີຍ ມີສານຕ້ານອະນຸມູນອິດສະລະ ສ້າງພູມຕ້ານທານຮ່າງກາຍ ຊ່ວຍຈະເລີນອາຫານ, ຜ່ອນຄາຍ, ປ້ອງກັນມະເລັງ. ນໍ້ມັນຫອມລະເຫີຍໃຊ້ບັນເທົາອາການປວດເມື່ອຍ ຊ່ວຍຫຼຸດອາການປວດກ້າມເນື້ອ ໃຊ້ເພື່ອດັບກິ່ນຄວາມອາຫານ ແລະ ຄວາມດັນເລືອດ.
ໝາກ: ສາມາດນໍາມາແຕ່ງກິນ, ຮັກສາໂຣກເສັ້ນຜົມ ໂຣກຜິວໜັງ ໃຊ້ໃນການເຮັດຄວາມສະອາດ, ບຳລຸງເສັ້ນຜົມໃຫ້ເງົາງາມ ເຮັດໃຫ້ຜົມດໍາເງົາງາມ, ຊ່ວຍຜ່ອນຄາຍ, ບັນເທົາອາການໄອ, ຂັບຂີ້ກະເທີ່, ບຳລຸງເລືອດ, ຂັບລົມ, ຍັບຍັ້ງການຈະເລີນເຕີບໂຕຂອງຈຸລິນຊີບ. ນໍ້າໝາກຂີ້ຫູດ: ສາມາດຮັກສາໂຣກເລືອດອອກຕາມຟັນແຂ້ວ

,
ໃຊ້ບໍາລຸງເສັ້ນຜົມ, ລ້າງສິ່ງອຸດຕັນໃບຫນ້າ.
ເປືອກໝາກຂີ້ຫູດ: ສາມາດໃຊ້ເຮັດຢາຂັບລົມ, ບຳລຸງຫົວໃຈ, ຮັກສາອາການຂີ້ກະເທີ່ເປັນພິດ, ແກ້ທ້ອງອືດ.
ຕົ້ນຫຍ້າໝາກໄຕ່ໃບ

ມີຊັບພະຄຸນຮັກສາພະຍາດໄວຣັດຕັບເຊັ່ນ: ໄວຣັດຕັບຊະນິດ A ແລະ B .ແລະສານໃບໄມ້,ຕັບອ່ອນເພຍ ໃຫ້ຫາຍເປັນປົກກະຕິ
* ມີຜູ້ປ່ວຍຄົນຫນື່ງເລົ່າວ່າເຂົາໄດ້ໄປກວດເຊັກສຸຂະພາບ.ເພື່ອກຽມໄປສືກສາທີ່ຕ່າງປະເທດ. ແຕ່ຜົນກວດເລືອດອອກມາແມ່ນພົບເຊື້ອໄວຣັດຕັບຊະນິດ B ເຮັດໃຫ້ຜົນກວດບໍ່ຜ່ານແລະເສຍໂອກາດໄປ

* ຈົນມື້ຕໍ່ມາໄດ້ມີຄົນມາແນະນຳໃຫ້ເອົາພືດຊະນິດນີ້ມາຕົ້ມກິນ .ເອົາທັງຮາກ,ຕົ້ນ,ໃບຕົ້ມກິນ .ຫລືຊົງໃສ່ໂຖນ້ຳຮອ້ນກິນເປັນປະຈຳກະໄດ້ເປັນໄລຍະ1ເດືອນ.

- ເມື່ອໄປກວດເລືອດອີກຄັ້ງທີ2 - 3 ແມ່ນບໍພົບ ເຊື້ອແຖມຍັງຕັບກະແຂງແຮງເປັນປົກກະຕິດີຕື່ມອີກ

* ນີ້ຄືເລື່ອງຈິງທີ່ບອກຕໍ່ໃຫ້ທຸກຄົນໄດ້ຮູ້ເພື່ອຊ່ວຍຊີວິດມະນຸດດ້ວຍກັນ *******( ຂອບໃຈທີ່ບອກຕໍ່ 
)

ໝາກຮຸ່ງມີວິຕາມິນ C A B1 B2 B3


+ໝາກຮຸ່ງມີວິຕາມິນ C A B1 B2 B3 ມີສານ
ຕ້ານອະນຸມູນອິດສະຫຼະທີ່ຊ່ວຍໃຫ້ລະບົບຍ່ອຍອາ
ຫານທຳງານໄດ້ດີ ຊວ່ຍໃຫ້ການຂັບຖ່າຍສະດວກ
ລົດພຸງ ລະລາຍໄຂມັນ ບຳລຸງສະໝອງເຮັດໃຫ້
ເສັ້ນປະສາດທຳງານດີຂື້ນ ບຳລຸງຫົວໃຈເໝາະ�ກັບຜູ້ປວ່ຍໂລກຫົວໃຈ ນອກຈາກນັ້ນຍັງມີຊັບ�ພະຄຸນນຳມາເຮັດຢາຮັກສາໂລກໜິ້ວລະບົບ�ທໍ່ຢ່ຽວຊວ່ຍແກ້ອາການຖອກທ້ອງ�ບຳລຸງຜິວນຳມາຂັດໃຫ້ນຽນນຸ້ມຂື້ນໄດ້ ແລະ ເປັນ�ໝາກໄມ້ທີ່ມີແຄຣລີຕ່ຳທີ່ໃຫ້ຜະລັງງານຫຼາຍເໝາະ�ແກ່ການລົດຄວາມອ້ວນ.
+ໃບ ແລະ ໝາກຮຸ່ງດິບ ຊວ່ຍຮັກສາບາດແຜສົດ
ບາດອັກເສບນ້ຳຮ້ອນລວກໄດ້ຊວ່ຍອາການຄັນ
ຟົດຟືນ ຫຼື ຜິວບວມແດງໄດ້ໃຊ້ໃນການປຸງແຕ່ງ

ອາຫານເຊັ່ນ ຕຳ ຂົ້ວ ແລະ ອື່ນໆ